Goed geinformeerde ouders of : hoe kom je aan de benodigde kennis ? Dr. Toon Weisenborn pleit voor zelfstudie

Ik Breek Een Lans Voor Zelfstudie

Ik wil een lans breken voor zelfstudie. “On-the-job-training” heette dat in de 30 jaar dat ik bij Shell werkte en zo zal het nog wel heten. Niemand van mij en mijn collega’s was als “reservoir engineer” geboren en er was geen cursus “how to become a reservoir engineer”. Door zelf proberen en doen leerde je het meeste, zoniet vrijwel alles.

Ik weet van een dierenarts die een proefschrift schreef over peritonitis (buikvliesontsteking) bij katten en nu een viroloog van naam is. Die man is toch niet met de mentale beperking geboren dat hij alleen maar dierenarts kon worden? Hij heeft zich toegelegd op de virologie en zijn zelfstudie is herkend en erkend.

Ik heb de titel “doctor” in de wis- en natuurkunde. Ik weet meer dan de gemiddelde wereldburger van de natuurkunde. Ik weet echter alleen maar véél meer dan gemiddeld van de stromingsleer. En ik weet waarschijnlijk alleen maar het meeste van vrijwel iedereen op de wereld van snel-convergerende oplossingen van benaderingen van de Navier-Stokes vergelijking voor omstroming van een bol, een schijf en een cylinder.

Maar dan nog: ik ben niet in de wieg gelegd voor of als natuurkundige. Het is maar toeval dat ik natuurkunde ben gaan studeren. Dat had ook medicijnen of theologie kunnen zijn.

En dan nog: ik luister altijd naar wát iemand weet, ongeacht welke titel hij/zij heeft. Ik heb wat missers gelezen die mensen, ook professoren, binnen hun eigen vakgebied geschreven hebben. Ik bekwaam me de laatste anderhalf jaar door zelfstudie in de immunologie. Ik merk dat er mensen in dit vakgebied werken die de basis van hun eigen vakgebied niet kennen. Dan wrijf ik me soms in mijn ogen. Als ik geen weet zou hebben van het Michelson-Morley experiment uit 1887 en Einstein’s formule voor de energie van een bewegende massa niet zou kennen (zie figuur), kan ik dan zeggen dat ik goed ingevoerd ben in de natuurkunde in het algemeen? Als ik merk dat een immunoloog of epidemioloog het werk van Frank Burnet, de tegenhanger van Einstein in de immunologie, of tenminste de conclusies daaruit niet kent, hoe kan ik dan nog geloven dat deze immunoloog of epidemioloog goed is ingevoerd in zijn vakgebied? Als je de basis niet kent?

Onderzoek alles en behoud het goede. Onderzoek op wie je daarbij kan vertrouwen. Een wetenschapper zoekt de waarheid. Iedere oprechte zoeker naar de waarheid is minstens een beetje wetenschapper. Iedereen die alleen zijn/haar gelijk zoekt en zijn/haar titel wil laten gelden is in dienst van …. . Van zichzelf, zijn baas, haar promotor, iedereen die gezag over hem/haar uitoefent met eerzucht, geldingsdrang, geld, roem en alles wat mensen maar kan verlokken om het zoeken naar waarheid op te geven.